onsdag 30 september 2009

Fatwa: Svensk lag gäller inte längre

(Jag är ledsen att jag levererar en del enkla svar i det här inlägget. Anledningen är att jag ser det som en väldigt enkel och självklar fråga. Har jag fel så tala om det för mig. Jag lovar att svara på de första fem synpunkterna och i den mån jag hinner på de följande, mest intressanta. Av praktiska skäl lånar jag ett par begrepp från islamisk terminologi och jag vill understryka min respekt för våra kusiner i Allah)

Ett par tankar runt en artikel i Sydsvenskan
Jag hittade artikeln i Sydsvenskan genom att läsa vad Fakiren skrivit: Sverige säljer för lite vapen... my ass

En regim behöver folkets stöd. En regim behöver legitimitet för att kunna fungera, oavsett graden av demokrati. En regim som inte har stöd hos en auktoritär majoritet av befolkningen kan inte regera.

Legitimiteten i en demokrati bygger på att regeringen har folkets förtroende, röster och stöd. Inte bara vart fjärde år utan i den grad att befolkningen inte vill ha en ny omröstning där detta stöd prövas. Legitimiteten i en demokrati bygger också på att regimen stiftar bra lagar som regimen sedan ser till efterföljs. Förslagsvis genom ett rättssäkert domstols system. Som kristen är jag lite tveksam till om jag kan stödja grundidén med ett rättsväsende, men som svensk medborgare är jag väldigt glad att det finns där.

Inom Islam kan lärda religiösa exegeter eller teoretiker utfärda en religiös utsaga som oftast översätts med påbud, en Fatwa. Jag vill inte kalla mig skriftlärd, men i den mån jag förstår mig på exeges kan jag säga att det inte är förenligt med en kristen värdegrund att stödja försäljningen av vapen:

Jesaja säger: (Jesaja 2:4)
Han skall döma mellan hednafolken
och skipa rätt åt många folk.
Då skall de smida sina svärd till plogbillar
och sina spjut till vingårdsknivar.
Folken skall inte mer lyfta svärd mot varandra
och inte mer träna sig för krig

Paulus säger: ( Andra korinthierbrevet 13:11)
Till slut, bröder, var glada, låt er upprättas och förmanas, var eniga och håll fred. Då skall kärlekens och fridens Gud vara med er.

Jesus säger: (Matt 5:9)
Saliga är de som skapar frid,
de skall kallas Guds barn.

Att skapa frid gör man genom att bygga upp länder, rent krasst har handel faktiskt varit en av de mest fredsskapande aktiviteterna historiskt sett. Men att sälja vapen till länder, att upprusta, ökar bara makthavares möjlighet att utöva tvingande makt och makt korrumperar. Vill man skapa fred ska man skapa arbeten, se till att människor inte behöver svälta. Vill man skapa fred ska man se till att motarbeta de krafter som tjänar på krig. De som ivrigast eldar på konflikter är ofta de som tjänar pengar på att sälja vapen till båda sidor. SAAB och Bofors är två företag som visat sig varit korrupta och skurkaktiga (läs till exempel om Boforsaffären, som i Indien är lika om inte mer välkänd än ABBA). Ska vi lita på att dessa två skurkföretag ska klara att sälja vapen utan att försöka starta konflikter, svara då på frågan vad dessa två företag skulle tjäna på det.

Nu vill regeringen underlätta dessa företags arbete. Stick i stäv mot både Guds vilja (uppenbarad i Guds ord, så som jag visade ovan) och svensk lag. Detta innebär att regimen förlorar sin legitimitet. Av den anledningen utfärdar jag nu en Fatwa som jag vill göra mitt bästa för att efterleva:

  1. Svensk lag är ogiltig, den enda lag som gäller i Sverige nu är Guds lag: (Matt 7:12)
    Därför, allt vad ni vill att människorna skall göra er, det skall ni också göra dem. Detta är lagen och profeterna. Det är vår plikt att bryta mot lagar som strider mot denna princip. I den mån regimen straffar oss för detta är det ett martyrskap.
  2. I min egenskap som exeget hävdar jag att handlingar som sinkar, hindrar eller motarbetar svensk vapenexport är ett sätt att samla skatter i himlen.
  3. Trots att det inte är ett kristet nätverk ger jag nätverket Ofog mitt stöd som trons mujahaddin. I viss mån även fredsrörelsen generellt. Deras sak är ett behjärtansvärt mål för allmosor.
Det finns många viktiga frågor, som jag ser det är detta en av de politiska frågor som borde engagera kristna mest i dagens Sverige.

6 kommentarer:

Kato sa...

http://no-nemo.blogspot.com/2009/09/en-vattentat-affarside.html

Anonym sa...

Var i Mikaelskyrkan igår där Kristna Fredsrörelsen visade en film om vapenexport av lätta vapen. Det mest minnesvärda citatet från han som ledde kvällen:

"Vi i Kristna Freds kämpar nu för att ett nytt FN-förslag ska gå igenom - som ni kanske vet finns det massa inskränkningar och spärrar för handel: Man kan inte sälja avokado hur som helst, man kan inte sälja bilar hur som helst osv. Vapenhandeln är den enda handel i världen som är nästan helt fri från inskränkningar. Man kan sälja vapen hur som helst, vart som helst, när som helst. Den enda regeln som finns är att man inte får sälja vapen till ett land som är drabbat av FN-embargo, men då stormakter som USA och Kina struntar i det bryr sig inget annat land heller om att följa den regeln."

Och gällande din exegetik var hela den första kyrkan pacifistisk, så den står på god grund (se http://helapingsten.wordpress.com/2009/09/05/krig-del-3-kyrkofadernas-pacifism/)

sMARTAss sa...

Jag tycker att samspelet mellan lag och moral är extremt spännande. Folk som sätter likhetstecken däremellan kan jag liksom inte förstå mig på...

Anonym sa...

Hans-Georg Lundahl svarar:

Vapen är icke värre än psykofarmaka och tvångsvård och tvångsomhändertagande af barn och skolpligt. DET äro saker som strida fett mot Guds lag.

Jonathan sa...

Jag har svarat på Hans-Georgh Lundahls kommentar här:

http://goodmorningspot.blogspot.com/2009/10/bjalken-i-vart-oga.html

Hans Georg Lundahl sa...

fungerande länk till det andra inlägget