lördag 10 oktober 2009

Kristen värdegrund eller infantil populism

Vore det inte skönt om politiker ibland kunde ta till sig kritik och ändra sig? Istället ser vi gång på gång hur de slingrar sig och griper efter ohållbara argument för att försvara ståndpunkter som är totalt passe.

KD-politikerna Alf Svensson och Micael Oscarsson kallar Annika Spaldes fråga om varför svenska jobb ska värderas högre än människoliv för infantil. KD-politikernas uttalande är inget svar på frågan. Det är bara ett försök att vifta bort frågan genom att sätta en stämpel på den.

Dagens Birger Turesson visar tydligt i sitt svar till KD-politikerna att frågan i allra högsta grad är relevant.

Jag tänker inte skriva mer om vapenexport nu. Kristendom och våld är ett ämne som diskuterats intensivt på många kristna bloggar de senaste dagarna. Jag listar ett par läsvärda bloggposter här nedan. Jag vill bara avsluta mitt sista inlägg i debatten med att påstå att kristendom och våld är oförenliga. Till och med om det handlar om försvar finns det bättre vägar.

Skulle en hund vara på väg att bita ihjäl en människa skulle jag inte tveka att döda hunden. En hunds liv är mer värt än en granatkastares eller svenska arbetstillfällen. Jag tycker att den argumentationen håller för att visa att det inte är fel att förstöra vapen.

KD-politikernas så kallade svar
visar istället tydlig vad politik handlar om. Att försöka pensla så många bukar som möjligt. Detta är inte förenligt med en kristendom med integritet. Kristendomen handlar inte om att vara så många som möjligt till lags oavsett vad det kostar ens moral. Vad det leder till visar historien bättre än något annat (läs sydamerika, korståg, kyrkans stöd till nazismen med mera). Vi som kristna borde istället göra som Jesus lärde oss, hålla fred, och visa exakt hur jobbiga och rakryggade salt och ljus kan vara för den som inte följer den rätta vägen. Där är Annika Spalde en förebild god som någon.


http://majasbibelblogg.blogspot.com/2009/10/som-ett-barn.html

http://helapingsten.wordpress.com/2009/09/05/krig-del-3-kyrkofadernas-pacifism/
http://fredriki.wordpress.com/2009/10/09/saliga-aro-de-infantila/
http://dadamzungu.blogspot.com/2009/10/salj-inga-vapen-till-alf.html

Inga kommentarer: